Girona

El PSC de Girona adverteix que la ciutadania pagarà més que mai i rebrà menys que mai

  • PSC Girona
  • Actualitzat:
  • Creat:

Sílvia Paneque ha recordat que Guanyem ha aprovat el cartipàs, les ordenances i el pressupost de l’alcaldessa Marta Madrenas. Així s’ha obert la porta d’un govern amb debilitat democràtica per a quatre anys, constata la socialista, i recorda que es retroc

Roda de premsa pressupostos grup municipal
Roda de premsa pressupostos grup municipal

Els socialistes de Girona, després d’haver analitzat les dades de l’acord de pressupostos entre Junts x Cat i Guanyem, han constatat que són els comptes anuals on els ciutadans de Girona pagaran més i rebran menys a canvi. El pacte entre CiU i PP del 2011 va aprovar l’últim augment d’impostos a la ciutat de Girona fins que el passat mes d’octubre Junts x Cat, amb Guanyem i ERC, varen donar suport a l’augment a l’entorn d’un 6,5% de l’IBI, escombraries i clavegueram. Per tant, els ciutadans de Girona pagaran més impostos que mai aquest any. Alhora, si els ciutadans de Girona van rebre de mitjana serveis per valor de 1.200 euros, enguany el pressupost preveu que rebran 900 euros, 300 euros menys que l’any anterior. La inversió per habitant a l’any també s’ha reduït a la meitat, de 100 euros 50 respecte del pressupost anterior. I cal recordar que el 2010 era de 280 euros.

“La ciutadania haurà de pagar més que mai i, a canvi, rebrà menys que mai. Cal recordar que els governs de CiU i de Junts x Cat han fet efectiu i real només la meitat de les propostes que ens porten a pressupostos cada anys”, ha recordat Paneque. El percentatge d’execució real dels Pressupostos Junts x Cat ha estat del 50% . La reforma del carrer del Carme, la nova biblioteca de la casa de cultura, el tancament del pavelló del Cassià Costal, la reforma del Castell de Montjuic, la millora del parc Massó a Can Gibert o el carril bici a Domeny són projectes posposats novament. “Hi ha un bloqueig absolut de la feina del dia a dia per tirar endavant les propostes i el resultat és que hi ha 20 milions d’euros pendents d’executar. La ciutat requereix avançar i cada vegada hi ha més propostes pendents”, ha lamentat Paneque. “Si aquest govern en minoria no ha tingut ni té manera per fer reals les inversions que ells mateixos plantegen, com pensa Guanyem que executarà les seves?”, s’ha preguntat la portaveu socialista. 

L’acord de pressupostos entre Junts x Cat i Guanyem també certifica un retrocés en seguretat, ocupació, drets socials, cultura i barris. “No s’avança en l’increment de la plantilla de Policia Municipal, es perd el programa d’escales segures contra les ocupacions conflictives i s’han fet enrere amb la instal·lació de càmeres de videovigilància. Han invertit 150.000 euros menys en recursos per crear ocupació. No es pot invertir en habitatge una part d’allò que inverties en oportunitats per trobar feina. És vestir un Sant per desvestir-ne un altre. Això és el que ha passat a drets socials. També s’hi redueix la inversió en Centres Cívics, 25.000 euros, o en gent gran, 110.000 euros. Els programes de discapacitat i monoparentals tenen 20.000 euros menys i salut es redueix en 140.000 euros. La inversió en habitatge la paga drets socials. Això no és cap canvi ideològic de polítiques efectives. En cultura, es mantenen els 65.000 euros al Circ Foundation, que no va tenir un bon resultat a carrer Barcelona. I s’obliden els barris: ni el carrer Barcelona, ni la connectivitat de l’est pel carrer del Carme ni les de Vista Alegre amb Montilivi amb un nou pont sobre l’Onyar, ni la de carrer del Carme amb la Creueta, ni l’acabament de les obres de la Punta del Pi a Montilivi”, ha explicat Paneque. 

El PSC de Girona tem que aquest acord obri la via al govern de Marta Madrenas per mantenir un govern dèbil quatre anys a Girona. “Amb el cartipàs, les ordenances i el pressupostos aprovats gràcies a Guanyem, hi ha qui pot tenir la temptació d’utilitzar mecanismes dubtosos i pròrrogues pressupostàries per mantenir enquistada una situació d’inoperància al govern de Girona. Ens temem que hagi estat un acord de peix al cova sense fons i que no tingui més recorregut que haver obert la porta per tenir un govern de Junts x Cat en minoria quatre anys a Girona. Tan de bo estiguem equivocats, seria el pitjor que li pot passar a Girona. Més val un mal acord, fins i tot, que una pròrroga de pressupostos”.