Girona

Desgavell en minoria (1a part)

  • Cristina López
  • Actualitzat:
  • Creat:

Girona no té un govern amb un sol partit amb majoria absoluta des del 2003, però només l’arribada de Convergència i Unió al govern de la ciutat ha portat el desgavell i la inoperància.

El mandat 2011-2015 amb Carles Puigdemont d’alcalde va portar a la ciutat a les seves quotes més altes de pompositat i projectes buits, d’anuncis continuats de projectes que ni tan sols es van començar a executar com el Passeig Canalejas o el projecte 4 rius i 1 Séquia, i de paraules i promeses buides o pactes i aliats al ple rocambolescs. 

La frivolitat amb la qual Puigdemont buscava pactes i aliats va convertir el ple de Girona en un espectacle lamentable que es traduïa en una política sense rumb. En moltes ocasions el PP va ser la seva crossa a l’hora d’aprovar moltes de les polítiques aplicades a la ciutat. El seu últim pressupost el va aprovar gràcies al vot de Carles Palomares, exregidor del PP, i amb l’abstenció dels regidors del PP. L’octubre de 2015 però, Puigdemont va ser incapaç de pactar la totalitat de les ordenances amb cap grup municipal i per primera vegada al ple de Girona es voten les ordenances una per una.

El Fons Santos Torroella va ser un dels temes més polèmics de l’ara expresident de la Generalitat. Va pagar una col·lecció d’art (principalment de fons d’arxiu i d’alguna obra d’art menor) amb el cànon de l’aigua dels gironins i gironines. Una col·lecció que va costar 4 milions d’euros i que més d’un expert va considerar una quantitat excessiva pel contingut d'aquesta. El grup municipal del PSC ja va insistir llavors en el greu error de l'adquisició de la col·lecció, una col·lecció que ja s'havia ofert a l'alcalde Nadal i que va descartar adquirir per la desorbitada quantitat que es demanava per ella. Avui, per una denúncia que formula la CUP entorn de presumptes irregularitats amb AGISSA, han tornat a entrar a l’Ajuntament de Girona.

Carles Puigdemont marxa a Barcelona el gener de 2016 i no aclareix qui és el seu substitut. Posa Girona al mapa perquè fa renunciar a 8 persones de la seva llista per posar d’alcalde el número 19, Albert Ballesta. Aquest no aconsegueix aprovar el cartipàs tot i tenir un pacte previ amb PP (una altra vegada el PP és el salvador de CiU) i C’s, perquè Albert Rivera desautoritza els seus regidors. L’alcalde Ballesta no tira endavant el cartipàs ni la seva remuneració al ple i marxa posant en evidència que la seva elecció per part de Puigdemont ha estat un fracàs. 

El març de 2016 arriba el PSC per donar estabilitat a la ciutat, i durant un any i mig l’Ajuntament funciona. Durant aquest temps, l’Ajuntament té dos motors, l’econòmic, i el social liderat pel PSC. Durant aquest temps s’aconsegueixen 200 pisos per habitatge social, es redacta un nou Pla Local de Joventut, es creen els educadors de carrers i els policies de barri, s’augmenten els recursos professionals i monetaris a ocupació i es crea treball a la ciutat, es redacta el reglament i la comissió del nomenclàtor, s’augmenten les subvencions per a entitats juvenils, es redacta el Pla Social de les Pedreres o es posen els pilars per a la creació de l’Oficina d’Eficiència Energètica.

Paraules clau: